Overige soorten platanen

Overige boomvormen van de plataan

Naast de dakplataan zijn er ook andere boomvormen van de plataan mogelijk. De natuurlijke vorm van de plataan is de plataan als solitaire boom of laanboom. Maar daarnaast zijn platanen te vinden in de diverse andere lei- en snoei vormen.

Platanus acerifolia 2Laanboom – solitaire boom, de plataan (Platanus x hispanica) in haar oorspronkelijke vorm is een boom welke uit kan groeien tot een hoogte van 20-30 meter hoogte.
De plataan kan goed tegen verontreinigde lucht, en is daardoor een ideale stadsboom. Wanneer de plataan uitgeroeid tot een te grote/brede boom wordt deze vaak gekandelaberd (zie gekandelaberde plataan).
Kenmerkend voor de plataan afbladderende schors, in droge jaren is deze afbladdering meer dan in natte jaren. Dit zorgt voor een soort camouflage-achtig aanzicht van de stam.
In de herfst kleurt het blad naar bruingeel alvorens deze van de boom vallen. Koude, door nachtvorst versnelt deze bladval.

- Leiplataan, deze boomvorm zorgt voor een verticaal scherm welke toepasbaar is om inkijk te voorkomen of een schaduweffect op de gevel van uw huis te creeren.

Plataan knot

- Knotplataan, deze snoeiwijze van de plataan zorgt voor een natuurlijke bolvorm welke goed in model gehouden kan worden door de boom jaarlijks of tweejaarlijks te snoeien. Hoe ouder deze boom wordt hoe mooier en knoestiger de ‘knot’ van de plataan wordt.

 

 

- Gekandelaberde plataan, deze snoeiwijze zorgt voor een plataan met een mooi karakteristiek en grillig karakter. De takken van de plataan worden bij snoei teruggesnoeid naar een piramidale vorm waarbij de onderste takken van de boom het langst gelaten worden en hoe verder naar boven hoe korter. Deze snoeiwijze is vaak te zien bij oudere platanen in het stedelijk gebied.

Platanus acerifolia spiraal detail

- Spiraalvorm plataan, deze plataan heeft een gedraaide stam, deze is tijdens het opkweken om de stok gedraaid om een prachtige ‘romantische’ stam te creëren. De takken van deze plataan zijn meerdere keren terug gesnoeid (geknot) om zo een mooie karakteristieke grillige boom te realiseren.