Dakplataan snoeien

Dakplatanen dienen jaarlijks in het najaar of vroege voorjaar (wanneer de boom in rust is) teruggesnoeid te worden tot aan de gesteltakken. Laat de eerste jaren bij het terugsnoeien van uw dakplataan  kleine stompjes (ca. 5-7cm) met ca. 2 ogen (knoppen) zitten. De plataan zal dan in het voorjaar na het uitlopen weer snel een dicht dak vormen.

Wanneer gewenst kan in de zomer nog een extra snoeibeurt uitgevoerd worden waarbij de verticale takken een eind teruggenomen worden. Snoei deze takken terug tot ca. 30-40cm van de gesteltakken zodat u een dicht bladerdak behoudt. Bij het uitvoeren van de zomersnoei is het raadzaam dit te doen op een regenachtige dag of na een regenbui zodat u geen last heeft van het stof dat vrijkomt van de bladeren.

Snoei van de plataan als (laan)boom vorm
Ook andere vormen dan de plataan hebben op z’n tijd een snoeibeurd nodig om de boom in model te houden. De snoei van deze boomvormen kan zowel in de zomer als de winterperiode plaatsvinden. Het is wel belangrijk de boom op een juiste wijze te snoeien zodat grote gapende wonden voorkomen worden. Een goede snoeiwond hersteld zich en zal netjes vergroeien. Om een indicatie te geven van de snoeiwijze kunt u onderstaande Youtube filmpjes bekijken.

Zomersnoei