Dakplataan planten

Het is belangrijk zorg te besteden aan de aanplant van uw dakplataan, door de juiste maatregelen te nemen zal de plataan goed aanslaan en heeft u hier lang plezier van. Door de plataan in een voldoende waterdoorlatende grond te zetten waaraan tuinturf of bemeste tuinaarde is toegevoegd om de grond wat te verrijken/luchtiger te maken slaat deze makkelijk aan. Na aanplant is het belangrijk de plataan ruim voldoende water te geven, dit met name in het eerste groeiseizoen na aanplant. Te veel water is eigenlijk niet mogelijk, bij een goed doorlatende grond stroomt het overtallige water altijd vanzelf weg.

In de meeste gevallen is de plataan na 1 groeiseizoen voldoende doorgeworteld en zal dan aan haar eigen waterbehoefte kunnen voldoen. Dit gaat in de meeste gevallen op, uitgezonderd van bijvoorbeeld een zeer vaste/verdichte bodem waarin de plataan zich moeilijk kan wortelen.

Benodigdheden aanplant:
– Schep
– Grondboor
– Moker
– Bemeste tuinaarde of tuinturf (ca. 40 liter)
– Boompaal
– Boomband + boombandspijkers
– Waterslang of gieter

Stappenplan aanplant van een dakplataan:

 1. Zoek een goede plek uit waar de plataan voldoende ruimte heeft om te wortelen;
 2. Graaf een gat welke afhankelijk van de grootte van de wortelpruik of kluitdiameter (in geval van platanen met kluit/pot) bepaald dient te worden. Wanneer een plataan een wortelpruik/kluit heeft met een doorsnede van 50cm dient het plantgat ca. 75-80cm in doorsnede te zijn zodat de boom voldoende losse/luchtige grond rond de wortels krijgt. Daarnaast dient de diepte te worden bepaald aan de hand van de kluit/wortelpruik. Graaf het gat 50% dieper dan de kluit/wortelpruik hoog is. Dit om te zorgen dat de boom voldoende losse/luchtige grond onder in het plantgat heeft.
 3. Schud een halve zak bemeste tuinaarde of tuinturf onder in het gat en meng deze met de schep door wat losse grond onder in het plantgat. Vul losse grond gemengd met bemeste tuinaarde/tuinturf aan tot deze de juiste diepte heeft om de boom er in te planten.
 4. Bepaal vervolgens de zijde waar de boompaal moet staan. Veelal is 1 boompaal per boom voldoende, plaats de paal aan de zijde waar vandaan meestal de wind komt. (Dit is belangrijk zodat de boom van de boompaal afgeduwd wordt door de wind.)
 5. Boor een gat met de grondboor in de grond met een diepte van ca. 100 cm. Boor de paal ca. 20 cm naast het middenpunt van het plantgat zodat de boom op een afstand van ca. 20 cm van de paal staat. Bij een boom met kluit zal deze afstand groter groter moeten zijn in verband met het formaat van de kluit. Daarom kan het bij een boom met kluit verstandig zijn aan weerszijden van de boom een boompaal te plaatsen.
  Het is aan te raden een lange boompaal te gebruiken (ca. 2,40 cm lang en 8cm in doorsnede). Zet de paal in het geboorde gat en geef deze een aantal slagen met een moker zodat de paal goed tot onderin het gat zakt. Vervolgens kunt u de grond vlak rondom de paal nog even wat verdichten met uw voet of met een moker.
 6. Zet de boom in het plantgat, kijk of de diepte klopt met de hoogte van de wortelpruik of kluit. Wanneer de wortelpruik onder in het gat staat moet de aanvang van de stam (net boven de eerste wortel) niet meer dan 5cm onder het maaiveld staan. Wanneer de boom nog te diep staat vult u nog wat grond bij, wanneer deze te hoog staat haalt u nog wat grond weg.
 7. Wanneer de boom op de goede diepte staat kunt u het plantgat dichtgooien. Met de uit het gat geschepte grond, meng hier de 2e helft van de zak met tuinturf/bemeste tuinaarde doorheen. Druk tijdens het dichtgooien van het plantgat de grond ondertussen een aantal keren aan met uw voet.
 8. Stel de boom recht (verticaal) en bevestig het boomband om de boom. Spijker vervolgens de uiteinden van de boomband aan de boompaal.
 9. Tot slot kunt u de boom water geven. Geef voldoende water zodat de grond rondom de boom mooi na kan zakken en de boom over voldoende vocht kan beschikken. Afhankelijk van het jaargetijde dient de watergift afgestemd te worden op de behoefte. Let goed op: Met 1 gieter van 10 liter water geeft u nog niet voldoende water aan de dakplataan!

Contact opnemen?

Tel. 0630274230 of email info@bomenenstruiken.nl